0, 13.02.2018 12:33

MRKI V LETU 2018

Mrki so med najpomembnejšimi astrološkimi tehnikami za predvidevanje dogodkov, mrk ob polni Luni je LUNIN MRK. Zgodi se takrat, ko je Zemlja med Luno in Soncem in je svetloba Lune blokirana. SONČNI mrk je ob mlaju, kadar se Sonce, Luna in Zemlja navidezno poravnajo na premico, Luna pa je med Zemljo in Soncem. Gledano z Zemlje je Luna pred Soncem in tako zastira svetlobo s Sonca.

Mlaj in Sončni mrk sta po navadi čas začetkov, obnavljanje energije, vitalnosti in spodbude, polna Luna in Lunin mrk pa sta po drugi strani čas žetve, ko se zadeve in zastavljeni cilji razrešijo, prav tako začetne težave, projekti se zaključijo in najverjetneje prinašajo uspehe, kar je mlaj obljubljal. Po navadi mrki prihajajo v paru, najprej Sončev in nato Lunin mrk, ki si sledita na 14 dni in je tudi zelo zanimiv astronomski pojav in če je viden v naših krajih, ga zelo radi opazujemo.

Z vidika astrologije pa mrki pokažejo zelo močno skoncentrirano energijo na enem področju Zemlje in v naših rojstnih kartah na katerem področju (hiši) se nahajajo, nudijo priložnost, da si postavljamo prednostne naloge in usmerimo energijo na področja življenja, ki so fokusirana z mrkom. Mrki vedno delujejo v paru in nakazujejo nek vzorec, v rojstni karti se pogleda, kam v letu padejo mrki in nato se sledi dogodkom z mlajem in polno Luno. In seveda mrki delujejo v harmoniji z ostalimi tehnikami prognostike, ali predvidevanja dogodkov.

Vedno se upošteva vez med nasprotnima hišama, prva in sedma sta os, vez odnosov in čas novih začetkov, delamo več na sebi, na partnerstvu, druga in osma bo fokus na finance, lahko tudi odhodke, na skupno materialno bazo, na prihranke. Če je mrk v tretji ali deveti, gre lahko za potovanje, študij, nadaljevanje izobraževanja ali samo za intenzivno branje knjig in širjenje mentalnega dela sebe. S četrto in deseto hišo bo v ospredju dom in kariera, lahko gre za nakup nepremičnine, selitev, zamenjava službe ali napredovanje. Peta in enajsta hiša pokažeta kreativno izražanje, fokus na imeti otroke ali vnašanje več energije okoli njih, gre lahko za bolj prijeten čas namenjen zabavam in užitkom, ali pa za uveljavljanje na družbenem  področju, v raznih skupinah ali organizacijah. Lahko se nam tudi naše srčne želje in upi izpolnijo, tiste, ki smo jih že dolgo časa v mislih pošiljali v »nebo«. Mrki v šesti in dvanajsti pa se dotikajo zdravja, rutiniranega dela, sodelavcev ali celo žrtvovanja sebe  za druge. 

Vsi Sončni mrki so hkrati mlaji in vsi Lunini mrki so ščipi, toda vsi ščipi in mlaji niso mrki. Da bi bil mlaj hkrati tudi SONČEN MRK, morata biti Sonce in Luna v konjukciji in hkrati tudi v paraleli, na isti stopinji deklinacije, obenem mora biti ta mlaj in Sončni mrk v konjukciji s S ali J Luninim sečiščem z določenim orbisom. Sončni mrk nastopi takrat, kadar je mlaj znotraj oddaljenosti 18st31 min od Luninih sečišč, če je orbis manj kot 9st55min je mrk popolni, če je orbis med 11st15min in 18st31min je mrk delni. Posebna oblika popolnega Sončnima mrka je KOLOBARJASTI Sončni mrk, pri katerem je Luna preveč oddaljena od zemlje, da bi lahko Sonce zakrila v celoti. Zato Luna takrat, ko zakrije osrednji del Sonca, obkroža sij sončeve svetlobe v obliki kolobarja. Sončni mrki nastopijo povprečno dva do trikrat na leto, včasih so tudi štirje. Vsak Sončni mrk spremlja tudi Lunin mrk, ki nastopi v roku dveh tednov pred Sončnim mrkom ali po njem. Najbolj močni so popolni Sončni mrki in natalna hiša mrka postane pomembno težišče dogajanj, od nas zahteva, da temu področju namenimo več časa. Pomembni so mrki v konjukciji z natalnimi planeti, orbis je do 2 st. Mrke ponavadi aktivira Mars z aspektom( predvsem kvadrat, v praksi sem ugotovila, da tudi drugi aspekti Marsa aktivirajo) ali lunacija( mlaj, polna Luna). 

Med najbolj zanimiva dejstva spada to, da mrki nastopajo v ciklusih, ki jih je mogoče natanko predvidevati. Zapisi, ki navajajo natančne datume mrkov segajo v davno leto 747 pr. n. št., ti ciklusi se imenujejo SAROSOVI CIKLUSI. Uporabljali so jih že starodavni astrologi, ki so menili, da je vsak mrk določenega Sarosovega ciklusa povezan z znamenjem oziroma stopinjo znamenja, v katerem je nastopil prvi mrk tega ciklusa. Torej, začetni mrk določenega ciklusa vpliva na vse prihodne mrke, ki spadajo v isti ciklus. Ciklusi temeljijo na 19 letni rotacijo Luninih sečišč, poznamo jih 38 in so označeni z 1N do 19N( za 19 ciklusov, ki nastopajo na S vozlu) ter z 1S do 19S( za 19 ciklusov, ki nastopajo na J vozlu). Vsak ciklus se prične kot delni Sončni mrk, na S ali J polu in se zaključi z delnim Sončnim mrkom na nasprotnem polu. Vmesni mrki so lahko delni, popolni ali kolobarjasti. Ciklusi se v stoletjih ponavljajo in zato je možno, da začetni mrk novega ciklusa, ki je označen z isto številko kot prejšnji, iztekajoči se ciklus, nastopi v istem letu kot zaključni mrk starega ciklusa. Mrki prinašajo isto zgodbo predhodnega v istem ciklusu( povzeto po astrologinji Emi Kurent).

V letošnjem letu bomo imeli 5 MRKOV, dva popolna Luninega in tri delne Sončne mrke. V sredo, 31. januarja je bil popolni Lunin mrk na 11 stopinji Leva. To je bila popolna zatemnitev Lune, znana je tudi z izrazom » krvava Luna«, zaradi njene vidne rdečkaste barve. Še posebno bo videna v večjem delu ZDA, na SV Evrope, Rusiji, Aziji, Indijskem oceanu, Pacifiku in Avstraliji. Luna bo v perigeju, v točki, ko je najbližje Zemlji, zaradi tega je bolj svetla in večja. Prebrali boste tudi izraz, da je modra Luna, to pa zato, ker je že druga polna Luna v tem mesecu, prva je bila takoj po novem letu, 2. januarja.

Kako nastane Lunin MRK? Nastane, ko so Sonce, Luna in Zemlja »poravnani«, ko se Zemlja »znajde« vmes med Luno in Soncem, katera sta vedno v opoziciji-nasproti. Zaradi tega se svetloba ne more odbijati, samo del nje, katera se zaradi atmosfere razprši in obarva rdeče barve. Od tukaj izraz » krvava Luna«.

Pri nas se mrka ne bo videlo, vendar to ne pomeni, da ne bo deloval na naša življenja. Mrke vedno razlagamo v paru, pogledamo znamenja in hišo, kjer se v naši rojstni karti nahajajo.

Lunin mrk smo imeli na 11 stopinji Leva, je nekako povezan s popolnim Sončevim mrkom, iz prejšnjega leta, 21. avgusta in nam bo ponovno osvetlil zadevo Lev-Vodnar, ki nam govori o odnosih, ki ga imamo s prijatelji, skupinami, skupnostjo in z lastno identiteto. Kaj se je zgodilo na tem področju, kako se je razvijalo zadnjih 6 mesecev?

Lev nas uči, naj zaupamo sebi in svojemu srcu, naj ga odpiramo, naj hranimo ljubezen, ustvarjalnost, močno izrazimo sebe, da smo deležni občudovanja, da dvigujemo svoj ego.

Vodnarja vodi potreba po drugačnosti, pove nam kakšen je odnos s prijatelji, rad bi bil del tega, vendar ne mara »črednega nagona«. Večna dilema, biti del nečesa, ali »osamljena dama«..)

V ta mrk na 11 stopinji Leva, sta vpeta še vozla in Venera, kar spremlja odnose in družinsko skupnost. Torej je prišel čas, da ozdravimo in izboljšamo svoje odnose, ali se jim začnemo odpirati. Izpuščati moramo navade, ki nas dušijo in naše odnose spravljajo v monotonijo. Kako bomo to storili nam govori znamenje Leva, spominja nas, da smo vsi posamezniki in da je naša osebna usoda in sreča odvisna od nas samih, da ne moremo deliti vse dneve in trenutke z drugimi, da nam drugi ne bodo prinesli srečo in veselje, če tega ne nosimo v sebi sami. Dobili bomo tudi priložnost, da se otresemo čustvenih ran in prizadetosti skozi družino in materinskih ran, torej odnos z našo mamo. Odrasti v vseh pogledih in se osamosvojiti.

Znamenje Vodnarja, v katerem je Sonce nam daje umske sposobnosti, z njegovo pomočjo lahko jasno vidimo, kje in kdo smo v svojem življenju, Luna v Levu, pa nam odpira srca, da se pozorno poslušamo, kje lahko najdemo ključ, za tista vrata, katera moramo odpirati. Tista vrata, skozi katera se razvijamo, da odkrivamo svojo kreacijo, da čutimo kdo smo in kam gremo, da odpiramo nova poglavja življenja.

Če mislimo, da vse vemo o sebi, potem razmislimo še enkrat, še boljše, naj nam srce pokaže pot. Mi smo veliko več, kot mislimo, da smo.

Naslednji mrk bo delni Sončni mrk na 27 stopinji Vodnarja, dne 15. februrja, torej bodo ti odnosi, na katerih bomo delali ves čas dobili formo, novo podobo. Kajti Sončni mrki so vedno povezani z novimi začetki, z inciacijo, z novo podobo. Ni potrebno, da se ravno tega dne nekaj pomembnega zgodi, mrki delujejo lahko tudi do enega leta, odvisno kdaj jih Mars ali druga lunacija aktivira v naši karti.

Meseca julija, natančno 13. bomo imeli še en delni Sončni mrk, to pot na 20 stopinji znamenja Raka. Močno se bomo dotaknili odnosov znotraj družine, morda bo vloga matere pomembna ali se bo spremenil naš odnos do nje. Velika zgodba znotraj družine, lahko prirastek ali spremembe družinskih članov, nov dom, domovina, nepremičnina.

Sledi mu popolni Lunin mrk na 4 stopinji Vodnarja, zgodil se bo dne 27. julija, torej večinoma letošnjega leta bodo mrki  vplivali na odnose, na povezovanje z ljudmi, močno se bodo dotaknili družine in družinske skupnosti in osebnega uveljavljanja. Torej os znamenja Lev-Vodnar pretežno, uveljavljanje svojega ega, lastne identitete in svoje kreacije, slediti svojemu srcu in se nekako še vedno počutiti povezane z družbo, skupnostjo, prijatelji. Vendar nekje bomo morali izstopati, področje kje se moramo uveljaviti pa bo pokazala vsaka posamezna astrološka karta, torej hiše, katere so aktivirane z mrki.

Sezono mrkov bomo zaključili v letošnjem letu z delnim Sončnim mrkom, 11. avgusta, ko bo mrk na 18 stopinji znamenja Leva.

Kot je znano, mrki vedno prihajajo v paru, naslednji 15. februarja bo viden le na J Južne Amerike, več sreče bomo imeli s poletnimi mrki, 27. julija bomo lahko opazovali relativno dolg trajajoč Lunin mrk.

Edina stalnica so spremembe, so nujne za naš napredek, ne bojmo se jih, 

z vami in za vas napisala astrologinja Irena Dolar

Lahko si naročite razlago vseh mrkov v letošnjem letu na vašo rojstno karto, na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , cena je 20 eur.

 

 

 

 

Nazadnje urejano na 0, 13.02.2018 12:54

Zadnje novice